Att klä om en lampskärm, steg för steg

 
Som ni kanske har märkt är vi väldigt förtjusta i bordslampor här på 38:e Gatan. Bordslampor är ett trevligt inslag i inredningen eftersom de skapar en mysig stämning och man kan placera dem lite varsomhelst. Har man tröttnat på sin lampa tycker vi inte man ska göra sig av med den, man kan med enkla medel göra om den istället. Att klä om en lampskärm är egentligen inte så svårt men det krävs en del tålamod och koncentration. Här kommer en guide på hur man gör det själv. 
 
Du behöver:
  • Lampskärmsplast (brukar kallas astralit), om den gamla inte går att återanvända
  • ev. spraylim
  • en lampskärm eller stommen till en lampskärm
  • tyg
  • blyertspenna
  • klädnypor
  • universallim
  • sax
  • ev. en mattskärare
  • en vanlig matkniv (utan tänder)


1. Börja med att ta bort eventuella kantband.


2. Lossa på skarven. Tips: Om det sitter för hårt limmat kan man skära upp skarven med en mattskärare.  


3. Dra sedan loss lampskärmsplasten (eller pappen) från metallringarna. Försök göra detta så försiktigt som möjligt, för har du tur kan du återanvända den gamla plasten, men ibland är materialet i papp och då kan det vara svårare att få bort tyget sen. Om den inte går att återanvända kommer du att använda den gamla biten som mall, så även därför bör man vara försiktig så man inte har sönder den alltför mycket. 


4. Ta bort eventuella pappers- och limrester från ringarna. 


5. I detta fall gick det inte att återanvända den gamla lampskärmsbiten då den var gjord i papp och den blev för skadad. Här används den som mall istället. Rita av den på den nya lampskärmsbiten. 


6. Nu är den uppritad.


7. Klipp längs de ritade linjerna.


8. Lampskärmsplasten och metallringarna är frigjorda.


9. Placera ut plasten där du vill ha den på tygbiten. Papperet som skyddar klisterytan på plasten ska ligga mot tygets avigsida.


10. Börja sedan med att lossa lite på skyddspapperet och fäst plasten på tyget, lite i taget, samtidigt som du vartefter drar bort papperet. (Om du återanväder den gamla plasten är ett tips att använda spraylim för att fästa fast tyget.) 


11. När plasten har fästs på tyget klipper du runt kanterna, lämna ca. 1 cm tyg runt tre av sidorna. Längs en av kortsidorna kan du klippa tyget precis vid plasten (denna sida kommer sedan att överlappas, därför kan man klippa bort tyget) 


12. Som sagt, kom ihåg att lämna en tygkant längs ena kortsidan. Den här tygkanten kommer att vikas in och lappa över den andra kortsidan. 


13. Så här ser det ut när tyget klippts.


14. Börja med att dra en tunn rad lim på den kortsidan som har tygkanten. 


15. Vik över tyget. 


16. Om man inte orkar hålla med fingrarna tills det sitter kan man använda sig av klädnypor. Dra sedan en limkant på ena långsidan. Vilken du börjar med spelar inte så stor roll men se till att ta rätt metallring på rätt sida (om lampskärmen är konisk så är den ena ringen mindre än den andra). 


17. Lägg sedan ringen på limraden, börja vid den sidan där tygkanten har klippts bort och fäst vartefter med klädnypor. Den sida där tyget klipptes bort kommer sedan lappas över med den som har en invikt tygkant. Här behöver man vara lite försiktig med de första klädnyporna eftersom ringen lätt skjuter iväg. 


18. Nu sitter ringen stabilt med alla nyporna. Låt limmet fästa i några minuter innan du ger dig på nästa sida. 


19. Gör samma procedur med den andra sidan. Dra en limrad och fäst ringen med klädnyporna.


20. Dra en limrad i skarven genom att öppna upp med händerna. Tryck sedan fast den och låt lampskärmen ligga en stund med skarven nedåt, lägg gärna på något smalt och tungt på skarven en stund, tex. en hammare eller matkniv.  


21. Dra tillsist en limrad på insidan av ringen på båda sidorna, där ska sedan tyget "stoppas" in mellan ring och plast. 


22. Fäst tyget innanför ringen så gott det går med hjälp fingrarna. 


23. Ta tillsist en trubbig matkniv, utan tänder, och stoppa in det sista av tyget innanför ringen. 


24. Såhär ser det ut när tyget har stoppats in. 


25. Nu är lampskärmen klar!


 
 
 
 
 
 

RSS 2.0
Follow on Bloglovin